Witaj!

Witaj!
Witam Cię na moim blogu! Jestem Karina i bardzo mi miło, że tutaj jesteś. Znajdziesz tu tematy idealne do kawy czy herbatki. Chcę Ci umilić dzień i zainspirować Cię. Podzielę się z Tobą poradami dotyczącymi życia codziennego, mam nadzieję, że się razem pośmiejemy i wymienimy poglądami. Chętnie się przed Tobą otworzę i odpowiem na każde pytanie. Gorąco zachęcam Cię do obserwowania bloga! Czuj się jak u siebie :)

Obserwuj mnie

Photobucket Photobucket

Spaghetti bolognese

Pomysł na dziś - Spaghetti bolognese


Spaghetti gotuję wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu. Robi się je szybko, a co najważniejsze znajduje się na liście lubianych potraw mojego czterolatka. Fajne rozwiązanie gdy domownicy jedzą o różnych porach, bo po podgrzaniu smakuje tak samo jak zaraz po podaniu. Jest bardzo aromatyczne i pyszne :)

Zajrzyjcie na wskazówki ( na samym dole)

przepis na spaghetti bolognese

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
3-4 marchewki
2 pomidory
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, maggi
liść laurowy (około 6 szt)
ziele angielskie (około10 kulek)
bazylia, oregano (dużo)
czosnek granulowany
oliwa z oliwek lub olej (jak kto woli)
0,5 kg makaronu spaghetti

Dodatkowo:
świeży liść bazylii
tarty ser mozzarella



Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, bez przykrycia. Użyłam cebuli białej i czerwonej..

jak zrobić spaghetti bolognese

Gdy cebula będzie zeszklona, dodajemy startą marchewkę. Ułatwiłam sobie i kupiłam gotową, już startą marchewkę.



Gdy marchewka zmięknie, dodajemy mięso, rozgnieciony czosnek, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie.

przepis na spaghetti bolognese


Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy sól, maggi, czosnek granulowany, posiekane pomidory i zioła.




przepis na spaghetti bolognese


Mieszamy i przykrywamy całość. Zrobi się sos. Jeśli jest go zbyt mało, dolewamy wody i koniecznie teraz próbujemy i ewentualnie doprawiamy.


przepis na spaghetti bolognese

Gotujemy makaron w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oleju (który zapobiegnie sklejaniu się podczas gotowania).

przepis na spaghetti bolognese


Danie na talerzu posyp serem i udekoruj listkiem bazylii.

przepis na spaghetti bolognese



Wskazówki:


  • Jeśli sos jest mało kwaśny można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
  • Jeśli jest zbyt kwaśny, dodaj trochę cukru.
  • Jeśli jest dobry, ale mało czerwony dodaj słodką czerwoną paprykę w proszku, która ładnie zabarwi sos. 
  • Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt wodnisty możesz zagęścić go mąką. (łyżkę mąki wymieszaj bardzo dokładnie z odrobiną wody, tak aby nie było grudek. Stopniowo dodawaj do sosu aż uzyskasz odpowiednią konsystencję sosu).
  • Aby makaron się nie sklejał po wyciągnięciu z wody, polewamy go odrobiną oleju lub oliwy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 love in home , Blogger